Öka innanförskapet

06 oktober 2017

Halvvägs in i integrationsprojektet anordnades en pressträff (5 oktober) i syfte att stämma av hur det fungerat. Under kvällen anordnades det, förutom pressträff, ett träningspass i spinning. Extra kul var att Friskis&Svettis Riks och NWT var på plats. Det bestämdes att tiden för projektet kommer att förlängas fram till sista december. Vilket innebär att faddrarna och dess adepter får träna med varandra till och med årsskiftet. 

Läs mer om detta i NWT

INFORMATION OM PROJEKTET
Friskis vill vara med och öka innanförskapet i samhället! Med det som mål driver nu Friskis&Svettis Riks tillsammans med lokalföreningarna och Svenska postkodsstiftelsen projektet Öka innanförskapet. Projektets syfte är att inkludera och inspirera unga människor som löper risk att hamna i utanförskap och fysisk inaktivitet med hjälp av ideella faddrar i Friskisföreningar – i höst tar vi oss an projektet i Karlstad. Vi kallar det ”Be a buddy”.

MÅLGRUPPEN NYANLÄNDA UNGDOMAR
Vi har vi valt att vända oss till nyanlända ungdomar med uppehållstillstånd och vill med denna satsning inkludera och aktivera dem till en positiv och aktiv vardag. Vi vill att ungdomarna ska uppleva den rörelseglädje som finns på Friskis samtidigt som projektet och fadderskapet förhoppningsvis ska leda till att ungdomarna gör framsteg i det svenska språket – en viktig faktor för att komma in i samhället. 

Under hela hösten kommer ungdomar att träna tillsammans med en fadder på Friskis. Faddrar är Friskismedlemmar som engagerar sig som träningsfadder för var sin ungdom. Vår förhoppning med projektet är att skapa inkludering och en meningsfull fritid för ungdomarna. Vi samarbetar med Karlstad kommun och projekten når ungdomar som fyllt 18 år. Projektet varar i 6 månader. 

Idag torsdag var vi på P4, Värmland, Sveriges Radio och pratade om projektet. 

Lyssna här: 

Läs om det i NWT:

Läs mer i VF

 

Några veckor har gått och Marianne Inde, och Mussie Gerezgihere har tränat ihop sedan projektet startade. Igår sprang de Friskisloppet och Mussie var en av de fem första över mållinjen. Bra kämpat! 

- Det kändes lätt och var kul, säger en leende Mussie. 

- Ja, det där gick väldigt bra, Mussie är verkligen duktig och snabb. Vi fortsätter att träna ihop och min förhoppning är att vi även efter projektet kan ses. 

fadder+ungdom